Tiedotteet

Turun tunnin junan ratalinjalla on runsaasti hyödynnettävissä olevaa maalämpöä

Ratalinjan geoenergiapotentiaali

Helsingin ja Turun välisen uuden junayhteyden suunnitellulla ratalinjalla on runsaasti hyödynnettävissä olevaa uusiutuvaa geoenergiaa eli maalämpöä. Suhteutettuna koko Suomeen, ratalinjan geoenergiapotentiaali vaihtelee hyvän ja erinomaisen välillä. Tiedot käyvät ilmi Turun Tunnin Juna Oy:n ja Geologian tutkimuskeskus GTK:n käynnissä olevasta selvityksestä.

Alueen geoenergiatilanne selvitettiin ensimmäistä kertaa yhtiön tekemän ratasuunnittelun yhteydessä.

– Tulokset ovat erinomainen uutinen alueen kunnille ja asukkaille. Uusien asemien yhteyteen on suunnitteilla asuinalueita, joiden lämmitykseen ja viilennykseen maalämpö voisi selvityksen mukaan olla toimiva ratkaisu, kertoo Turun Tunnin Juna Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen.

Turun tunnin junan ratalinjan geoenergiapotentiaaliin vaikuttaa erityisesti rautatien eteläinen sijainti sekä laajalti graniittinen kallioperä.

– Käynnissä oleva energiakriisi korostaa tarvetta löytää kotimaisia ja uusiutuvia energialähteitä. Tietoa alueen maankamaran energiantuotosta on nyt saatavilla ensimmäistä kertaa. Tiedoista on hyötyä energiaratkaisuja pohtiville kotitalouksille, yrityksille ja julkisille toimijoille, sanoo ryhmäpäällikkö Nina Leppäharju Geologian tutkimuskeskuksesta.

Geoenergia on puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, jota voidaan käyttää erilaisiin lämmitys- ja viilennystarpeisiin. Rautatieympäristössä geoenergiaa voidaan käyttää esimerkiksi asema- ja laiturialueiden, tunnelien, vaihteiden ja lähialueiden lämmitykseen ja viilennykseen.  

Selvityksen seuraavassa vaiheessa pyritään tunnistamaan erityisen potentiaaliset alueet ja laskemaan esimerkkejä sellaisista energiaratkaisuista, jotka sopisivat rautateiden yhteyteen.

Lisätietoja:

Pekka Ottavainen, toimitusjohtaja, Turun Tunnin Juna Oy, p. 0400 261 097, pekka.ottavainen(a)tunninjuna.fi

Nina Leppäharju, ryhmäpäällikkö, Geologian tutkimuskeskus GTK, p. 029 503 2285, nina.leppaharju(a)gtk.fi

Katso myös:

Uusiutuvasta geoenergiasta ratkaisuja rautateille? Turun Tunnin Juna Oy:n ja GTK:n selvitys etenee

Turun Tunnin Juna Oy ja Geologian tutkimuskeskus selvittävät geoenergian hyödyntämistä rautateillä

Julkaistu 15.11.2022

Jaa artikkeli: