Uutiset

Turun Tunnin Juna Oy ja Geologian tutkimuskeskus selvittävät geoenergian hyödyntämistä rautateillä

Turun Tunnin Juna Oy ja Geologian tutkimuskeskus GTK ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka tavoitteena on löytää yhteistyömahdollisuuksia Helsingin ja Turun välisen nopean raideyhteyden suunnittelussa. Tarkoituksena on selvittää etenkin geoenergian hyödyntämistä ja etsiä uudenlaisia, vähähiilisiä energiaratkaisuja modernin rautatierakentamisen yhteyteen.

– Etelä-Suomen maankamarassa on Suomen tasolla hyvä potentiaali ja lämpötila geoenergian hyödyntämiseen monipuolisemmin myös rautatierakentamisessa, sanoo Geologian tutkimuskeskuksen geoenergian ryhmäpäällikkö Nina Leppäharju.

– Näemme yhteistyössä myös paljon mahdollisuuksia muutoinkin kuin vain geoenergian hyödyntämisen kautta. Yhtiönä etsimme jo ratasuunnitteluvaiheessa erilaisia ratkaisuja ympäristövaikutusten lieventämiseen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Ratkaisujen löytäminen jo suunnitteluvaiheessa edesauttaa etenkin rakentamisen aikaisten päästöjen vähentämisessä, sanoo Turun Tunnin Juna Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen.

Käynnistyvän yhteistyön kautta voidaan tutkia geoenergian käyttöä esimerkiksi asema-alueiden, rautatietunneleiden ja läheisten rakennusten energiahaasteissa. Maankamarasta löytyy vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia uudenlaisiin ratkaisuihin.  

Lisätietoja:

Pekka Ottavainen, toimitusjohtaja, Turun Tunnin Juna Oy, p. 040 026 1097, pekka.ottavainen(at)tunninjuna.fi

Julkaistu 21.12.2021

Jaa artikkeli: