Vastuullisuus
Hyvä suunnittelu helpottaa massojen hyödyntämistä
Optimaalisella maamassojen koordinoinnilla voidaan välttää tarpeettomia siirtoja, minimoida kuljetuskustannuksia ja vähentää päästöjä. Rakentamisen tukialueita käytetään maamassojen sijoitus-, jalostus- ja varastointialueina. Tukialueiden määrällä ja sijainnilla on suuri merkitys. Ne on suunniteltu siten, että kuljetusetäisyys kohteiden välillä on suurimmillaan 20 kilometriä. Hyvällä suunnittelulla louhekuljetukset on mahdollista toteuttaa täydellä käyttöasteella kiviainesasemalle murskattavaksi ja paluukuormassa tuoda mursketta rakennettavan ratalinjan pohjaa varten.
Vuonna 2024 Länsiradalla saatiin päätökseen massatasapainoon liittyvän ORIS-ohjelmiston kehitystyö. Ohjelmisto mahdollistaa maa- ja kiviaineksen sijoituksen hankekohtaisen optimoinnin ja on hankkeena ensimmäinen Suomessa. Ohjelman avulla parametrejä optimoimalla hankkeessa on mahdollista vertailla ja etsiä nopeasti ja tehokkaasti vähäpäästöisimpiä toteutusvaihtoehtoja massatalouden hallintaan. Parametrien muuttamista on testattu vuoden 2024 aikana vertaamalla päästöjä ja kustannuksia Espoo–Hista-välillä useiden pienten läjitysalueiden käytön ja yhden suuren läjitysalueen käytön välillä. Vertailun tulosten perusteella yhden suuren läjitysalueen käyttö vähensi CO₂ekv päästöjä kaksi prosenttia ja pienensi kustannuksia 19 prosenttia.
Keinoja hyödyntää Länsiradalle tarpeeton louhintamassa muissa alueen hankkeissa etsitään aktiivisesti. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erilaiset kuntien ympäristörakentamisen kohteet, joiden tarkoitus on parantaa alueiden virkistyskäyttöä tai työpaikka- ja yrityspuistojen houkuttelevuutta.
Länsirata tekee yhteistyötä kuntien, oppilaitosten ja kiviainesrakentamiseen erikoistuneiden suunnittelijoiden ja muiden toimijoiden kanssa ja tukee samalla alueellisia investointeja.

Julkaistu 12.3.2025
Jaa artikkeli: