Tiedotteet

Tunnin junasta tulee Länsirata – suunnitteluperusteiden muutoksilla haetaan lähes miljardin euron säästöjä

Turun Tunnin Juna Oy:n ylimääräinen yhtiökokous päätti 20.12.2023 muuttaa hankkeen suunnitteluperusteita investointikustannusten alentamiseksi, laajentaa yhtiön toimialaa suunnittelusta rakentamiseen sekä hakea rakentamiselle EU:n CEF-rahoitustukea. Lisäksi yhtiön nimi päätettiin muuttaa Länsirata Oy:ksi.

Yhtiökokouksen hyväksymien teknisten ratkaisujen myötä uusi ratayhteys Helsingin ja Turun välille on mahdollista rakentaa lähes miljardi euroa edullisemmin ja samalla hankkeen alkuperäiset tavoitteet säilyttäen.

Omistajien päätöksellä uusi ratayhteys voidaan suunnitella palvelemaan vain henkilöjunaliikennettä, radalla kulkevien junien maksiminopeudeksi määritellä 200–300 km/h ja Salon ja Lohjan välinen osuus suunnitella rakennettavaksi yksiraiteisena.

– Ratasuunnitelmat viedään päätökseen nykyisen CEF-tukisopimuksen mukaisesti ja suunnitelmia päivitetään rakentamissuunnittelun yhteydessä. Muutoksilla ei ole merkittävää vaikutusta hankkeen aikatauluun tai rakentamisen aloittamiseen, sanoo Turun Tunnin Juna Oy:n hallituksen puheenjohtaja Minna Forsström.

EU-tukea haetaan rakentamissuunnitteluun ja rakentamiseen

Yhtiökokouksen päätöksellä hankkeelle tavoitellaan EU:n CEF-rahoitustukea käynnissä olevan CEF2-rahoituskauden 2021–2027 haussa. Tukea haetaan koko yhteyden rakentamissuunnitteluun sekä yhteysvälien Espoo-Hista ja Salo-Hajala rakentamiseen.

– Suunnitteluperusteiden muuttamisella parannamme oleellisesti hankkeen rahoitettavuutta ja mahdollisuuksia EU-tuen saamiseen. Samalla kielteiset ympäristövaikutukset vähenevät, kertoo Turun Tunnin Juna Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen.

Koko yhteysvälin investointikustannukset ovat yhtiön arvion mukaan 2,8–3,0 miljardia euroa.

Tällä hetkellä yhtiön tehtävä on rajattu ratayhteyden suunnittelemiseen. Yhtiökokous päätti laajentaa yhtiön tehtävää kattamaan myös rakentamisen. Päätös ei vaikuta osakkaiden nykyisiin rahoitussitoumuksiin tai rakentamisen rahoittamiseen, josta päätetään myöhemmin.

Lisätietoja:

Minna Forsström, Turun Tunnin Juna Oy:n hallituksen puheenjohtaja, p. 040 702 9896

Pekka Ottavainen, Turun Tunnin Juna Oy:n toimitusjohtaja, p. 0400 261 097

Julkaistu 20.12.2023

Jaa artikkeli: