Uutiset

CEF

EU

Länsirata Oy hoitanut menestyksekkäästi nykyiseen CEF-sopimukseen liittyvät velvoitteet

Länsiradan suunnitteluhankkeelle myönnettiin vuonna 2020 EU-komission myöntämää CEF-tukea (Verkkojen Eurooppa -rahoitustuki CEF, Connecting Europe Facility). Tuki myönnettiin suunnitteluhankkeelle vuosina 2021-2024 syntyvistä kustannuksista. Tuen kokonaismäärä on enintään 37,5 miljoonaa euroa, korkeintaan 50 prosenttia korvauskelpoisista kustannuksista. Vuonna 2020 myönnetty tuki oli suurin yksittäiselle suomalaiselle raidehankkeelle myönnetty CEF-tuki.

EU luonnollisesti valvoo myönnetyn tuen käyttöä ja EU-viranomainen CINEA (Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto CINEA) toteuttikin alkusyksystä 2024 Länsirata-yhtiölle ylimääräisen tilintarkastuksen koskien EU-tukisopimuksen välimaksatushakemusta. Tarkastus koski vuoden 2022 loppuun mennessä toteutuneita korvauskelpoisia kustannuksia, joiden suuruus on yhteensä 27,4 miljoonaa euroa.

Perusteellisessa tarkastuksessa käytiin läpi erityisesti yhtiön hankintaprosessia (hankinnat, sopimukset, dokumentaatio) sekä toteuma- ja kustannusseurantaa keskeisten hankintojen, töiden ja kulujen osalta. Länsirata Oy on panostanut toiminnassaan tarkkaan hankintaprosessien luomiseen, seurantaan ja dokumentointiin. Yhtiö saa tarkastuksen luonnosraportin luettavaksi ja kommentoitavaksi arviolta loka-marraskuun vaihteessa.

Länsiradan suunnitteluhankkeen työt ovat edenneet erinomaisesti ja CEF-tukisopimuksen mukaisessa aikataulussa. Yhtiö laatii loppumaksatushakemuksen vuonna 2025, jolloin myös tukirahoituksen viimeinen osuus odotetaan maksettavan.

Julkaistu 18.9.2024

Jaa artikkeli: